Contract EUREKA 131/2020
Innovative
composite flours to improve the nutritional quality of fortified bakery
products (MALTFLOURS)
Făinuri
compozite inovative pentru īmbunătățirea calității
nutriționale a produselor fortifiate de panificație
(MALTFLOURS)
RAPORT
ȘTIINȚIFIC ȘI TEHNIC
Etapa 2 12/2021
Dezvoltarea tehnologiilor de obținere a unor făinuri și
ingrediente funcționale și elaborarea documentației de
obținere din acestea a unor produse de panificație fortifiate
Activitatea 2.1.
Teste de
obținere a ingredientelor și făinurilor cu proprietăți
funcționale, la nivel pilot, īn vederea optimizării tehnologiei
Activitatea
2.2.
Elaborarea documentației tehnice a tehnologiei de obținere a
produselor de panificație fortifiate prin adaos de ingrediente și
fainurilor cu proprietăți funcționale, la nivel pilot
Director de proiect,
Dr. ing. Alexandru Ionuț Cīrīc
Coordonator ICA Research and Development
Responsabili proiect:
Partner 1 Universitatea Politehnică București, dr. ing. Mihaela
BEGEA
Partner 2 Dobrogea Grup, Maria Pistol
Cuprins
REZUMATUL
ETAPEI 2 12/2021 |
|
DESCRIEREA ȘTIINȚIFICĂ ȘI
TEHNICĂ |
|
2.1.
Teste de obținere a ingredientelor și făinurilor cu
proprietăți funcționale, la nivel pilot, īn vederea
optimizării tehnologiei |
|
2.1.1. Investigarea stabilității premixurilor și a
procedeelor de stocare |
|
2.1.2. Dezvoltarea tehnologiilor pilot de
obținere a premixurilor |
|
2.1.3. Testarea tehnologiilor de obținerea
a premixurilor și optimizarea procedeelor de manipulare și stocare
a acestora |
|
2.2. Elaborarea
documentației tehnice a tehnologiei de obținere a produselor de
panificație fortifiate prin adaos de ingrediente și fainurilor cu
proprietăți funcționale, la nivel pilot |
|
2.2.1. Dezvoltarea tehnologiilor pilot
de preparare și fermentare a aluaturilor cu premixuri |
|
2.2.2. Optimizarea procedeelor
tehnologice pilot de divizare-modelare și coacere |
|
2.2.3. Analiza senzorială
afectivă a produselor cu premix |
|
Concluzii |
|
Bibliografie
SELECTIVă |
|
Anexa. Activitatea de diseminare pentru etapa 2
12/2021 |
|
REZUMATUL
ETAPEI 2 12/2021
Etapa a 2-a a proiectului
a inclus două activități majore, cuprinzānd experimentări
la nivel pilot. Au fost investigate condițiile de obținere a
premixurilor, prin verificarea pretabilității la amestecare și stabilitatea
premixurilor, īn vederea identificării metodelor optime de ambalare
și stocare. Totodată, au fost adaptate tehnologiile utilizării
premixurilor la nivel pilot și au fost optimizate compozițiile
acestora īn vederea transpunerii aplicațiilor la nivel industrial.
Valorile estimate pentru
termenele de valabilitate sunt redate īn tabele de mai jos (1.5 si 1.6). Se
poate observa o creștere semnificativă a valorilor estimate, aproape
triple pentru cele estimate īn funcție de variația
umidității. Nu poate fi observată o creștere la fel de mare
pentru valorile estimate īn funcție de indicele de peroxid. Se
apreciază că oxigenarea amestecului īn etapa de amestecare a
premixurilor este suficient de mare pentru a īntreține procesele oxidative
petrecute īn timpul stocării fără a fi nevoie de un aport suplimentar
din aerul atmosferic. Soluții de ambalare activă, care să
elimine oxigenul din interiorul ambalajului ar putea fi investigate, dacă
s-ar considera viabile din punct de vedere economic. Oricum, valori ale
termenului de valabilitate mai mari de 200 zile mai mult decāt rezonabile
pentru produsul investigat ar putea fi obținute prin utilizarea unor
materiale de ambalaj cu funcție de barieră
īmbunătățită, comune īn industria alimentară.
Tabelul 1.5. Termenele*
de valabilitate al premixurilor ambalate īn folie de PVDC īn funcție de
umiditate
# |
Cod |
Termen de valabilitate (zile) |
|
umiditate 12%** |
umiditate 15%** |
||
1 |
M1.1 |
475 |
721 |
2 |
M3.1 |
462 |
706 |
3 |
M4.1 |
421 |
653 |
*Estimările iau īn calcul
stocare la 27±1°C and 92% RH
**Valori maxime admise ale umidității
produsului la termen
Tabelul 1.6. Termenele*
de valabilitate al premixurilor ambalate īn folie de PVDC īn funcție de
indice de peroxid
# |
Cod |
Termen de valabilitate (zile) |
|
10 mEq peroxid/kg** |
13 mEq peroxid/kg** |
||
1 |
M1.1 |
295 |
345 |
2 |
M3.1 |
331 |
373 |
3 |
M4.1 |
338 |
383 |
*Estimările
iau īn calcul stocare la 27±1°C and 92% RH
**Valori maxime admise ale indicelui
de peroxid la termen
Etapa a fost
īncheiată prin efectuarea unor teste de evaluare a
aceptabilității produselor de panificație cu premixuri de
către consumatori, rezultatele fiind īncurajatoare.
Tabelul 2.13. Scorurile
obținute īn urma analizei senzoriale afective a probelor de pāine (media ±
deviația standard, n = 50).
# |
Denumire |
Formula |
||
A2.1 |
H2.1 |
D2.1 |
||
1 |
Aspect |
7,8 ± 1 |
7,7 ±
1,1 |
8 ± 1 |
2 |
Textură |
7,2 ±
1,5 |
7,3 ±
1,3 |
7,7 ±
1,2 |
3 |
Miros |
7,4 ±
1,4 |
6,9 ±
1,6 |
7,4 ±
1,6 |
4 |
Savoare |
7,4 ±
1,3 |
6,8 ±
1,8 |
7,6 ±
1,2 |
5 |
Acceptabilitate generală |
7,6 ± 1 |
7,0 ±
1,6 |
7,8 ±
1,0 |
Testele senzoriale cu consumatori au indicat un
nivel bun de acceptare pentru toate produsele (īn medie, peste 7 din max. 9).
Pāinea cu conținut de măciniș de hrișcă a obținut
scorul general cel mai mic, savoarea și mirosul specifice de
hrișcă fiind neobișnuite consumatorilor romāni. Organizarea unor
discuții īn focus-grupuri īn etapa următoare va putea elucida īn mai
mare măsură familiaritatea consumatorilor cu hrișca și
disponibilitatea acestora de a consuma produse conținānd această
pseudocereală, precum și acțiunile pe care producătorul le-ar
putea desfășura pentru a putea contracara eventuala
reticență a acestora.
Activitatea de diseminare
a rezultatelor a constat, la nivelul prezentei etape, din:
1. Publicarea unei lucrari in revista
Agriculture (MDPI), care este cotata ISI si este incadrata in Q1 (IF = 2,925):
Bărbulescu, I.D.; Ghica, M.V.;
Begea, M.; Albu Kaya, M.G.; Teodorescu, R.I.; Popa, L.; Mărculescu, S.I.;
Cīrīc, A.I.; Dumitrache, C.; Lupuliasa, D.; Matei, F.; Dinu-Pīrvu, C.-E.
Optimization of the Fermentation Conditions for Brewing Yeast Biomass
Production Using the Response Surface Methodology and Taguchi Technique.
Agriculture 2021, 11, 1237. https://doi.org/10.3390/agriculture11121237
2. Realizarea unui reportaj TV la postul
de televiziune Antena 3, reportaj care poate fi regasit la adresa: https://fb.watch/9OQrK4GnP4/
Īn concluzie, apreciem că obiectivele stabilite pentru această
etapă intermediară (nr 2, din 12/2021) au fost īndeplinite īn totalitate (grad de realizare
a obiectivelor 100%).
Data: 09/12/2021