Condimentele sau mirodeniile sunt substanțe de natură minerală (sare) sau vegetală (frunze, semințe, rădăcini, fructe întregi sau măcinate) sau un preparat din acestea (oțet, ulei, esență, extract, pastă, sos etc.), sau obținute prin sinteză (aromă, esență), care, adăugate unor produse alimentare sau preparate culinare, le conferă un gust sau o aromă specifică, contribuie la conservarea acestora, se folosesc in scopuri medicinale, precum și la stimularea apetitului și a digestiei.
Condimentele au jucat un rol economic important in Europa Evului Mediu. Acestea erau extrem de valoroase, deoarece nu erau necesare numai pentru condimentat, ci și ca conservant și bază unor medicamente.
Cuvântul aromă face referire atât la substanțele care conferă alimentelor sau produselor un gust sau miros plăcut, cât și la emanația acestor substanțe plăcut mirositoare (sau gustul lor). Printre exemplele de arome se numără: limonenul, anisolul, vanilina, diacetilul, mentolul, etc.
Majoritatea aromelor artificiale, dar și naturale, sunt formate din compuși organici denumiți esteri, care au un gust și un miros plăcut, adesea asemănător fructelor. Și alți compuși pot fi arome, precum aldehidele (de exemplu cinamaldehida, care dă aroma de scorțișoară) și hidrocarburile (de exemplu limonenul, cu aromă de portocală).
Arpagic
Busuioc
Cimbru
Cimbrișor
Coriandru
Creson
Ghimbir
Hrean
Hasmațuchi
Leuștean
Leurdă
Lobodă
Măghiran
Mărar
Melisă (Roiniță)
Mentă
Oregano
Pătrunjel
Pelin
Rozmarin
Salvie
Ștevie
Tarhon
Usturoi
Anason
Anason stelat
Boia de ardei
Busuioc
Caperă
Cardamom
Cardamom negru
Cânepă, semințe de
Chimen
Chimion
Cimbru
Cimbrișor
Coriandru
Cuișoare
Curcuma
Dafin
Fistic
Ghimbir
Ienibahar
Ienupăr
Leuștean
Mac, semințe de
Măghiran
Mărar
Mentă
Migdală
Muștar alb
Muștar negru
Nucșoară
Oregano
Pătrunjel
Pelin
Piper
Rozmarin
Salvie
Sare de bucătărie
Schinduf
Scorțișoară
Șofran
Susan
Tarhon
Usturoi
Vanilie
Asadar, ICA R&D va ofera prin intermediul laboratoarelor de analiza organoleptica, analiza fizico-chimica, de microbiologia si biologie moleculara un set extins de analize realizate cu echipamente de ultima generație pentru a garanta cea mai buna acuratețe si sensibilitate a rezultatelor obtinute si pentru a va asigura ca produsul dumeavoastra indeplineste si respecta normele si limitele de calitate si siguranta alimentara impuse de legislatia in vigoare.
Acizi grasi mononesaturati
Aacizi grasi omega 3
Aacizi grasi omega 6
Aacizi grasi polinesaturati
Aacizi grasi saturati
Acizi grasi trans
Specru acizi grasi
Calciu-Ca
Fibra dietetica insolubila
Fibra dietetica solubila
Fibra dietetica totala
Fosfor
Glucide totale/ glucide disponibile
Lipide -grasimi, substante grase
Magneziu-Mg
Potasiu-K
Proteine
Sodiu-Na
Valoare energetica
Zahar total, etc.
vitaminele A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, B12, C, E, etc.
Aspect
Aspect exterior
Aspect in sectiune
Culoare
Forma si dimensiuni
Gust
Gust si miros
Miros si Gust
(SO4)2
Acesulfam K
Acid acetic
Acid benzoic
Acid citric
Acid lactic
Acid L-glutamic liber
Acid sorbic
Aciditate
Aciditate libera
Aciditate raportata la substanta uscata solubila
Aciditate totala
Aciditate volatila
Aciditate volatila raportata la substanta uscata solubila (impreuna cu aciditate volatila si SUS)
Aciditate volatila, exprimata in acid acetic
Acizi minerali
Activitatea apei
Agent de spumare
Alcool etilic
Alcool metilic
Amoniac
Apa si substante volatile
Ca2+
CaCl2
Calibru
CaSO4
Cenusa
Cenusa insolubila in HCl 10 %
Cenusa insolubila raportata la substanta uscata solubila (impreuna cu cenusa insolubila si SUS)
Cenusa totala
Cenusa totala raportata la SU (analiza se efectueaza numai impreuna cu cenusa totala si umiditate)
Clorura de sodiu
Coloranti sintetici (boia)
Corpuri straine
Corpuri straine (organice, infestare)
Densitate
Dioxid de sulf
Dioxid de sulf liber
Dioxid de sulf total
Etanol
Extract
Fibra bruta
Fibre (prin tratare cu amilaza si detergent neutru)
Fosfati
Glucoza
Glutamat de potasiu
Granulatie
Identificarea amidonului
Impuritati metalice
Impuritati minerale
Impuritati minerale insolubile
Indice de peroxid
Indulcitori (acesulfam K/ aspartam/ zaharina)
Infestare
Iod total exprimat ca KIO3
Iodura de potasiu
KIO3
Masa neta
Mg2+
MgCl2
MgSO4
Na2SO4
Nitrati – exprimati in ion nitrat
Nitriti – exprimat in nitrit de sodiu
Numar bucati in ambalaj
Pentaoxid de fosfor
pH
Proportie componente
Reactie Kreis (Kreis reaction)
Sediment (reziduu uscat)
Substanta uscata
Substanta uscata solubila
Substante insolubile
Sulfiti
Tiosulfat de sodiu
Umiditate
Umiditate si substante volatile
Valoare ASTA
Volum in ambalaj
Zahar direct reducator
Zaharina – exprimata in imida libera
Aluminiu
Arsen
Cadmiu
Crom
Cupru
Fier
Mangan
Mercur
Nichel
Plumb
Seleniu
Staniu
Zinc, etc.
Pachet pesticide (ex: 520 sau 674)
Organoclorurate: a-clordan, a-HCH, aldrin, DDT total, decacloro-bifenil, d-HCH, dieldrin, endosulfan, endrin, heptachlor, metoxiclor, tetracloro-m-xilen, etc.
Pesticide organoclorurate si piretroide
Pesticide organofosforice.
Alergeni din (alune, lapte, mustar, ou, soia)
Gluten
Lactoza
Gliadina
Detectia ADN de susan, etc.
Aflatoxina ( B1, M1, totale)
Deoxinivalenol
Fumonisine
Ocratoxina A
Zearalenona, etc.
Bacillus cereus
Bacterii aerobe mezofile
Bacterii anaerobe sulfito- reducatoare
Bacterii anaerobe termofile
Bacterii coliforme
Bacterii lactice mezofile (30 grade °C)
Bacterii termofile de acrire fara bombaj
Drojdii
Drojdii si mucegaiuri
Enterobacteriaceae
Escherichia coli
Lactobacillus
Listeria monocytogenes
Mucegaiuri
Numar total de germeni
Pseudomonas spp.
Salmonella
Stafilococ coagulazo-pozitiv
Analiza calitativa tripla organisme modificate genetic
35S promotor
NOS terminator
transEPSPS
Acizi organici:formic, citric, tartric, malic, succinic, lactic, acetic, propionic
Activitatea apei
Alergeni din mustar
Alergeni: Lactoza
Bariu (Ba)
Capsaicina
Coloranti orange II – Rodhamine B
Coloranti sintetici – detectie
Coloranti Sudan
Coloranti: E 120 – acid carminic – cantitativ
Cumarin
Detectarea radiatiilor
Determinarea originii botanice a zaharurilor
Determinarea radiatiilor ionizante
Determinarea raportului izotopic 13C/12C prin spectrometrie de masa
Dioxid de
Dioxid de sulf total
Ferocianura de potasiu anhidra
Fosfat (exprimat ca P2O5)
Hidrocarburi aromatice policiclice – PAH
Inozinat disodic E 631
Morfina
Pesticide (224 compusi)
Pesticide (520 compusi), compusi cuaternari de amoniu si ditiocarbamati
Pesticide organoclorurate
Piperina
Polioli: manitol, sorbitol, lactitol, maltitol, izomalt, xilitol
Profil de zaharuri: Fructoza, Glucoza, Zaharoza, Maltoza, Lactoza
Radioactivitate (Cesiu-134 + Cesiu-137, Iod-131)
Reziduuri antibiotice de uz veterinar -screening
Stibiu (Sb)
Strontiu (Sr)
Titan (Ti)
Validare durata limita de consum
Vitamina B1
Vitamina B2 (Riboflavina)
Pentru mai multe informatii, puteti lua oricand legatura cu un reprezentant ICA R&D, pentru a va pune la dispozitie toate informatiile necesare si a va indruma in alegerea setului de analize de care aveti nevoie ca apoi sa va putem face o oferta de servicii potrivite situatiei si produsului dumneavoastra.
Our most common tests & services
Analize, teste, audit, monitorizare.
Analize, teste, audit, monitorizare.
Analize, teste, audit, monitorizare.
Analize, teste, audit, monitorizare.
All our tests & services
Analize, teste, audit, monitorizare.
Analize, teste, audit, monitorizare.
Analize, teste, audit, monitorizare.
Contactati-ne pentru servicii de cercetare si dezvoltare personalizate
Consultanta de specialitate in materie de calitate si siguranta a produselor.
Inspectie si audit de specialitate in domeniul productiei de alimente
Oportunitati de instruire si dezvoltare intr-un laborator cu dotare moderna
Centru stiintific de cercetare si dezvoltare.