Vitaminele sunt componente importante ale alimentatiei. Vitaminele sunt micronutrienti organici care intra in compozitia alimentelor, esentiali pentru desfasurarea functiilor organismului. Acesti micronutrienti nu sunt sintetizati de organism sau sunt sintetizati in cantitati insuficiente.
Vitaminele sunt nutrienti esentiali avand roluri in : mentinerea barierei de aparare la nivelul mucoaselor si cresterea rezistentei la infectii; metabolismul proteinelor, glucidelor, lipidelor si mineralelor; sinteza unor structuri indispensabile (acizi nucleici si nucleoproteine din molecula de ADN, enzime, factori de coagulare); procesele de oxidare (efect antioxidant) si aterogeneza (efect antiaterogen).
Alimentele animale sau vegetale contin tipuri si cantitati de vitamine variabile, de aceea carenta unui aliment se poate asocia cu deficiente de vitamine. Alimentatia variata asigura necesarul de vitamine fara a se impune suplimentarea acestora.
Pentru oameni există 13 vitamine, împărțite în două grupe, cele patru solubile în grăsimi (A, D, E și K) și cele nouă solubile în apă (opt vitamine B și vitamina C).
Clasificarea vitaminelor:
- Vitaminele liposolubile (ce se dizolvă doar în grăsimi), acestea sunt stocate în ţesutul adipos şi la nivelul ficatului. Vitaminele de acest tip pot fi stocate în corp zile întregi şi chiar luni.
- Vitaminele hidrosolubile (ce se dizolvă în apă), aceste vitamine nu petrec mult timp în organism. Organismul nu le poate stoca iar excesul este eliminat prin urină. Acest fapt duce la necesitatea de a le ingera într-o cantitate mai mare şi cu o frecvenţă mai ridicată.
- Factorii alimentari “vitamin-like” au caracteristici similare cu vitaminele, dar nu intrunesc toate criteriile de vitamine : pot fi sintetizati de organism, pot fi esentiali pentru anumite perioade ale dezvoltarii organismului. Factorii alimentari “vitamin-like” sunt : carnitina, colina, mioinoziotol, ubiquinone (coenzima Q10), bioflavonoidele.
Surse de vitamine:
- Carne : vitamina B1, B2, B6, B12, B3 (niacin), B5 (acid pantotenic), B7 (biotina)
- Viscere : vitamina A, D, K, B1 (ficat porc), B12, acid folic, B3 (niacin), B5 (rinichi), B7 (biotina)
- Peste : vitamina D, B3 (niacin), B5 (somon), acid folic
- Lapte : vitamina A, D, E, B2 , B6, B12, B3 (niacin), B7 (biotina)
- Ou : vitamina A, D, E, B2, B12, acid folic, B3 (niacin), B7 (biotina)
- Ciuperci : B7 (biotina)
- Piine si creale : vitamina B1, B2, B6, B3 (niacin)
- Uleiuri vegetale : vitamina E, K,
- Vegetale cu frunze verzi : vitamina A, B2, acid folic
- Legume : vitamina B1 (cartof), B6, B3 (niacin), vitamina C (cartof, rosii)
- Fructe : vitamina A (mere, piersici), B7 (biotina) (banane, grapefruit, pepene, capsuni), vitamina C (citrice, capsuni, ananas, kiwi)
- Nuci : vitamina E
Asadar, ICA R&D va ofera prin intermediul laboratoarelor de specialitate in determinarea vitaminelor un set extins de analize (pentru toate produsele alimentare relevante) realizate cu echipamente de ultima generație pentru a garanta cea mai buna acuratețe si sensibilitate a rezultatelor obtinute si pentru a va asigura ca produsul dumeavoastra indeplineste si respecta normele si limitele de calitate si siguranta alimentara impuse de legislatia in vigoare.
- Suma de Vitamina D2 si Vitamina D3
- Vitamina A
- Vitamina C
- Vitamina E
- Vitamina K
- Vitamine complex B (B1, B2, B3, B5, B6, B8, B9, B12), etc.
Pentru mai multe informatii, puteti lua oricand legatura cu un reprezentant ICA R&D, pentru a va pune la dispozitie toate informatiile necesare si a va indruma in alegerea setului de analize de care aveti nevoie ca apoi sa va putem face o oferta de servicii potrivite situatiei si produsului dumneavoastra.
Our most common tests & services
Analize, teste, audit, monitorizare.
Analize, teste, audit, monitorizare.
Analize, teste, audit, monitorizare.
Analize, teste, audit, monitorizare.
All our tests & services
Analize, teste, audit, monitorizare.
Analize, teste, audit, monitorizare.
Analize, teste, audit, monitorizare.
Contactati-ne pentru servicii de cercetare si dezvoltare personalizate.
Consultanta de specialitate in materie de calitate si siguranta a produselor.
Inspectie si audit de specialitate in domeniul productiei de alimente
Oportunitati de instruire si dezvoltare intr-un laborator cu dotare moderna
Centru stiintific de cercetare si dezvoltare.