Alergenul este un antigen care produce reacții alergice. Majoritatea alergenelor sunt proteine, frecvent cu lanțuri laterale glucidice (glico-proteine), dar, mai rar, sunt alergene glucidele pure, substanțele chimice cu moleculă mică (izocianați, anhidride sau formaldehidă), precum și unele metale (de exemplu crom și nichel).
Pentru majoritatea publicului larg, consumul de alimente este inofensiv. Cu toate acestea, poate provoca reacții care pot pune viața la subiecții alergici la alimente și restricționează dramatic calitatea vieții.
Oamenii de știință estimează că aproximativ 2-4% dintre adulți și 6 – 8% dintre copii suferă de alergii alimentare, precum și de un număr imens de persoane cu intoleranțe alimentare, prevalența lor este dificil de estimat, din cauza studiilor lipsă. Spre deosebire de intoleranțele alimentare, alergiile alimentare reale sunt extrem de periculoase pentru pacienți, deoarece sunt cauzate de reacții imune erotice. Aceste reacții sunt de obicei declanșate de proteine; subiecții alergici sunt deja sensibilizați la aceste proteine.
Etichetarea acestor proteine alergene, numite alergene, are o importanță deosebită pentru subiecții alergici. În acest context, alergenii ascunși sunt periculoși datorită aspectului lor, de exemplu în alimente convenabile sau ca contaminări neintenționate ale alimentelor în timpul depozitării și producției.
Reglarea alergenilor:
Pentru a proteja persoanele alergice împotriva consumului nedorit de alergeni, a fost adoptat regulamentul UE privind etichetarea alimentelor. Acest regulament al UE este actualizat și revizuit continuu (Regulamentul UE 1169/2011, a intrat în vigoare în decembrie 2014). Din noiembrie 2005, producătorii de produse alimentare se angajează să eticheteze ingrediente care pot provoca alergii sau intoleranțe. Aceasta include următoarele substanțe și alimente produse din ele:
- Gliadina (produse conțin gluten)
- Lapte
- Ouă
- Soia
- Arahide
- Nuci
- Peşte
- Crustacee
- Țelină
- Muştar
- Seminte de susan
Mai mult, dioxidul de sulf și sulfiții în concentrație mai mare de 10 miligrame pe kilogram trebuie să fie etichetați. Alte țări au, de asemenea, reglementări privind etichetarea, adaptate la alergenii specifici țării, de exemplu cu privire la Histamina .
Managementul riscului alergenic:
În majoritatea liniilor de producție, se produc mai multe produse care pot duce la contaminări neintenționate cu alergeni. Contaminarea poate apărea din cauza contactului încrucișat al materiilor prime, depozitării precare, a utilajelor de producere a articulațiilor contaminate, a prafului în aer, a refolosirii necorespunzătoare a resturilor, a ambalajului incomplet sau defectuos sau a altor materiale. Pentru a proteja consumatorii și pentru a asigura o etichetare adecvată, trebuie pus în aplicare un concept HACCP, inclusiv analize fiabile de alergeni la fața locului. Măsuri precum programele de producție bine gândite și practici de curățare eficiente pot reduce la minimum contactul încrucișat cu alergenul.
Truse de testare pentru analiza alergenilor:
În scopul analizei alergenilor, ICA R&D oferă tehnici imunochimice (ELISA, test de flux lateral), precum și tehnici biologice moleculare (PCR). ICA R&D are un portofoliu larg pentru teste de alergeni, inclusiv kituri de testare pentru migdale, cazeină, crustacee, ou, gluten / gliadină, alun, ß-lactoglobulină, lupin, lapte, muștar, arahide, susan și soia.
Our most common tests & services
Analize, teste, audit, monitorizare.
Analize, teste, audit, monitorizare.
Analize, teste, audit, monitorizare.
Analize, teste, audit, monitorizare.
All our tests & services
Analize, teste, audit, monitorizare.
Analize, teste, audit, monitorizare.
Analize, teste, audit, monitorizare.
Contactati-ne pentru servicii de cercetare si dezvoltare personalizate.
Consultanta de specialitate in materie de calitate si siguranta a produselor.
Inspectie si audit de specialitate in domeniul productiei de alimente
Oportunitati de instruire si dezvoltare intr-un laborator cu dotare moderna
Centru stiintific de cercetare si dezvoltare.